Danica Ostanek, prof. zdr. vzg.
Pri rekreaciji lahko celice učinkoviteje uporabljajo inzulin in na ta način je moč znižati krvni sladkor in izboljšati vrednost glikiranega hemoglobina.
Prehrana in rekreacija sta pri sladkornih bolnikih (in tudi vseh, ki sladkorne bolezni nimajo) v tesni povezavi z zdravjem, počutjem in vzdrževanjem normalne vrednosti glukoze v krvi.
Uravnoteženost jedilnika sladkornega bolnika predstavlja vključitev vseh prehrambnih skupin živil, ki se jih preudarno kombinira. Če sladkorni bolnik na jedilnik umesti živila, ki upočasnijo zviševanje ravni glukoze v krvi to pravzaprav ne predstavlja posebne diete, temveč le uživanje zdrave in uravnotežene hrane, ki koristi vsakomur.
Kaj jesti?
Priporočljivo je, da sladkorni bolnik zaužije od 3 do 5 obrokov na dan in v obroke vključuje veliko beljakovin in vlaknin. Poleg hrane je pomembno tudi, da se zaužije dovolj tekočine. Odsvetuje se uživanje sadnih smutijev in gostih sokov, umetnih pijač z mehurčki in brez ter vod z okusom.
- Zelenjava: količina zaužite zelenjave, najbolje surove, naj bo čim večja, saj je za naše zdravje najbolj koristna.
- Sadje vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zato naj bo vedno del jedilnika, pri čemer naj bo sveže in ne prezrelo. Sadje dviguje raven glukoze v krvi, zato morajo biti količine zmerne.
- Polnovredna žita so bogata z vitamini, minerali in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Priporoča se priprava obrokov iz neoluščenih žit (ovsena kaša, prosena kaša …), ješprenja, ajde, pire, neoluščenega riža in podobno, uživanje polnozrnatega kruha, polnovrednih testenin in ostalih jedi z nizkim glikemičnim indeksom.
- Maščobe: ohraniti je treba nadzor nad uživanjem »dobrih« in »slabih« maščob. Dobre maščobe so bogate z nenasičenimi maščobnimi kislinami, omega 3 in omega 6, ki znižujejo LDL holesterol in imajo večjo energijsko vrednost. Nahajajo se pretežno v oreščkih in rastlinskih oljih (repično, olivno, svetlinovo, laneno in druga). Nasičene maščobe pa se pretežno v izdelkih živalskega izvora (meso, mleko in mlečni izdelki, svinjska mast, zaseka, paštete).
- Meso in nadomestila mesa: dobrodošlo je, da se krožnik obogati z ribo ali pustim mesom. Če je sladkorni bolnik vegetarijanec, naj namesto mesa v obrok vključi stročnice, ki so bogate z beljakovinami, jajca, skuto, manj mastni sir in drugo z beljakovinami bogato hrano.
- Mleko in mlečni izdelki: izbor mlečnih živil naj bo omejen na živila z manj maščobami.
Kako pripravimo zdrav krožnik? Na zdravem krožniku naj bodo zelenjava (1/2 krožnika), beljakovine (1/4 krožnika) in škrobna živila (1/4 krožnika).
Zakaj rekreirati?
Redna telesna dejavnost je ključnega pomena za obvladovanje sladkorne bolezni. Pri rekreaciji lahko celice učinkoviteje uporabljajo inzulin in na ta način je moč znižati krvni sladkor in izboljšati vrednost glikiranega hemoglobina.
Telesno aktivnost delimo na:
- Aerobno/kardiovaskularno: spodbuja srce, pljuča in krepi vzdržljivost, spodbuja kurjenje maščob (aerobika, tek, ples, kolesarjenje, plavanje, hitra hoja itd.)
- Anaerobno/vaje za moč: veča mišično moč in vzdržljivost (fitnes, vaje z lastno težo, gimnastika ipd.)
Če je oseba sama po sebi redko telesno aktivna, jo je le stežka pripraviti h kakršnikoli rekreaciji. Razlogov za telesno nedejavnost je veliko. Eni izmed najpogostejših so starost, prezaposlenost, utrujenost, prekomerna teža, strah pred neuspehom, počasen učinek idr. Pa vendarle je pomembno ozavestiti, da rekreacija pomembno vpliva na raven glukoze v krvi, srce in ožilje, krvni tlak, telesno težo, na splošno počutje in kondicijo. Vsak posameznik lahko izbere tisto vrsto telesne aktivnosti, za katero meni, da bi pri njej lahko vztrajal in mu bo nudila največ užitka.
Bodite pozorni na vrednost sladkorja v krvi tudi med vadbo! Uporabite enostaven in hiter merilnik glukoze CONTOUR® NEXT ali CONTOUR®NEXT ONE
Viri
- revija Sladkorna bolezen